Vandaag gesloten

Oefentherapie Cesar/Mensendieck

 

Oefentherapie

Oefentherapie Cesar/Mensendieck is een houdings- en bewegingstherapie. Door het aanleren van gezonde houdings- en bewegingsgewoonten kunnen klachten van spieren en gewrichten verminderen en zelfs verdwijnen, maar ook voorkomen worden. Bewustwording speelt een belangrijke rol. Ook geeft een oefentherapeut je inzicht in de reactie van je lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Samen ga je op zoek naar de oorzaak van je klachten. Geleidelijk aan leer je je klachten begrijpen. Ook leer je hoe je adequaat op je klachten kunt reageren, zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren.
Je oefentherapeut begeleidt en traint je in het aannemen van een gezondere houding. Je wordt je bewust van negatieve gewoontes en leert deze te doorbreken.

 

Persoonlijke begeleiding

  • Je werkt onder begeleiding van je oefentherapeut aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt het lichaam weer in goede conditie. Je leert hoe je je houding en manier van bewegen kunt verbeteren, zodat de (over)belasting afneemt. 
  • Naast houdingsadviezen krijg je ook oefeningen. Deze kunnen onder andere dienen voor het versterken, ontspannen of oprekken van spieren. Door het doen van deze oefeningen, kan de spierbalans hersteld worden. Zo leer je hoe je zelf met je klachten kunt omgaan en hoe je kunt voorkomen dat je klachten terugkeren.
  • De oefentherapeut stemt de behandeling af op je persoonlijke situatie. Dat betekent dat je oefeningen en bewegingsadviezen krijgt die geïntegreerd zijn in je dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel je werkomgeving (hoogte stoel en bureau), je thuissituatie (stofzuigen, strijken) als je hobby’s (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde.
  • Door de adviezen van je oefentherapeut toe te passen, leer je om gezonder te bewegen. Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt dus bij de patiënt zelf. Zo wordt je als het ware je eigen therapeut. Ben je bereid zelf actief te zijn met het verminderen van lichamelijke klachten, dan ben je hier aan het goede adres.

 

Werkwijze

Intake:

Uw eerste afspraak bestaat uit twee onderdelen: een (intake)vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Tijdens het vraaggesprek, brengt de oefentherapeut alle klachten in kaart. Aan de hand van het vraaggesprek volgt een lichamelijk onderzoek. Na de intake heeft u een diagnose, een prognose voor het herstel en bespreekt u met de therapeut het behandelplan. Al tijdens het eerste bezoek kan hiermee worden begonnen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst van de klachten.

Behandeling:

Na de intake zullen de behandelingen plaatsvinden. Aan het begin van de behandeling wordt door de oefentherapeut standaard voorlichting gegeven over het doel en de aard van de behandeling. De behandelingen worden met een persoonlijke en gerichte aanpak gegeven waarbij gedragsverandering en bewegingstherapie in algemeen dagelijks leven belangrijk zijn.