Werkwijze manueel therapeut
Intake:
Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
Behandeling:
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en je houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Meer over manuele therapie
Het meest in het oog springende kenmerk van de manuele therapie behandeling zijn de specifieke handgrepen en handelingen. Karakteristiek zijn de manipulaties. Dit zijn korte, snelle, mobiliserende bewegingen die vaak met een “klik” gepaard gaan, maar dat is geen vereiste. . Een geslaagde manipulatie gaat dan ook niet per definitie gepaard met een klik geluid (“ kraken”). Er is geen sprake van het zgn. “rechtzetten” door “kraken” wat vaker wordt beweerd.
Deze vrijwel of totaal pijnloze handgrepen zijn echter slechts een onderdeel van het geheel van de manueel therapie. Er is namelijk ook de beschikking over een grote range aan musculaire en oscillerende technieken. Een belangrijk onderdeel is de specialisatie in rugschooladviezen, waarin de erkenning van de problemen door middel van uitgebreide voorlichting centraal staat.
Het belangrijste onderdeel van het vak is echter het uitgebreide manueel therapeutische onderzoek. De master manuele therapie is specialist in het onderzoeken van het houdings- en beweegaparaat van het menselijk lichaam en heeft een breed scala aan onderzoekstechnieken om aandoeningen op te sporen. Vervolgens bepaald de manueel therapeut of de aandoening te behandelen is door de manueel- of fysiotherapeut, of dat de patiënt gebaat is bij behandeling of verder onderzoek door een arts of andere paramedicus. Bij het hele proces van onderzoek en behandeling wordt de meest recente wetenschappelijke literatuur gebruikt, zodat u kunt verwachten dat u de optimale begeleiding zal krijgen bij uw lichamelijk functioneren.
Kosten en vergoeding
Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.