Vandaag gesloten

Wat is echografie?

Publicatiedatum: 27 november 2018

Sinds 2011 heeft Fysio Zwanenburg de beschikking over een eigen echografieapparaat, de echomaster.128.
Jan Zwanenburg is reeds jaren gecertificeerd Echografist en op 12 november j.l. heeft Bob vd Geijn de cursus Echografie succesvol afgerond.

Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Echografische beeldvorming is een zeer bruikbare methode om musculoskeletale structuren als botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden te bestuderen. Echografie geeft een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen. De mate van weefselherstel tijdens de revalidatie kan worden bewaakt.

Wat zijn de voordelen van echografie

  • Echografie is eenvoudig toepasbaar
  • Echografie is pijnloos en laat het lichaam onaangetast
  • Echografie is ongevaarlijk en niet schadelijk

Hoe verloopt een onderzoek met echografie

De patiënt neemt afhankelijk van het te onderzoeken gebied plaats op de behandelbank of een stoel. Een tranparante gel wordt tussen de transducer en het lichaam toegepast om een goed contact te verkrijgen en luchtbellen tussen huid en transducer te verdrijven. De therapeut "scant" het gebied, bestudeert de weergave op de monitor en bewaart indien gewenst een aantal relevante plaatjes. Het onderzoek is pijnloos en duurt gemiddeld 45 minuten. De bevindingen van de therapeut worden u meegedeeld en een verslag van onze bevindingen krijgt u mee.

Kosten en vergoeding

Een echografisch onderzoek vindt meestal plaats tijdens een behandelepisode en is vaak onderdeel van het behandelplan. Door het maken van de echo kan de fysiotherapeut doelgerichter behandelen. Het echografisch onderzoek wordt dan als een consult gedeclareerd. Wanneer u aanvullend verzekerd bent bij een zorgverzekeraar waar wij een contract bij hebben afgesloten wordt het consult volledig door uw zorgverzekering vergoed.

informatie aanvragen

maak een afspraak